Hopp til innholdet

Står børsen foran ett stort krakk? Vi ser på statistikken

Usikkerheten øker i aksjemarkedet og flere spør seg om børsen står foran ett stort krakk? De glemmer kanskje at markedet har det med å gjøre det fra tid til annen. Uansett gir fallende kurser vann på møllen til bjørnene der ute. Den amerikanske forfatteren og investoren Robert Kiyosaki er en av dem, og mener et gigantisk økonomisk krakk kommer nå i oktober. I dette innlegget skal vi ta på oss kvante-brillene og studere statistikken perioder etter børsen faller så mye som den har gjort nå, og vi lager noen interaktive grafer sånn at du daglig kan klikke inn å sjekke om aksjekursen følger veien vi stikker ut. Så vil tiden vise om også dette blir en normal korreksjon, eller om det virkelig er annerledes denne gangen!?

Det er ikke meningen å gå hardt ut mot Kiyosaki, han er bare et eksempel på bjørn med stort talerør. Selv Morgan Stanley forventer i følge Finansavisen ett 10-20 prosent børskrakk nå. Kiyosakis markedsuttalelser må heller ikke undergrave det faktum at boken hans – Rich dad poor dad er glimrende lesing for alle som ønsker å få orden på økonomien sin. Men dette var en avsporing. La oss komme i gang…

S&P500 bryter ned gjennom 50 dagers glidende gjennomsnitt

Det er ikke noe magisk med 50-dagers glidende gjennomsnitt. Det viser bare at kurser har falt under hva som har vært gjennomsnittlig sluttkurs de siste 50 dagene – altså at kursen faller, og er dermed den mekaniske regelen jeg har satt for «urolighet». 

Linjene i grafen nedenfor illustreres kursutvikling etter brudd gjennom 50 dagers glidende gjennomsnitt de siste 15 årene. Den røde linjen viser korreksjonen som startet september 2021. De tidligere korreksjonene er omregnet for å starte på samme nivå som dagens korreksjon. Det er for å gi et bilde av hvilke kursnivåer vi kan se denne gangen. Den horisontale aksen viser antall handledager etter bruddet.

Står børsen foran ett stort krakk?

Linjene illustrerer utviklingen i S&P 500 etter falle ned gjennom 50-dagers glidende gjennomsnitt i USD.
Grå linjer viser historiske data. Rød linje viser utviklingen fra bruddet i september 2021. Siste oppdatering stemples i nedre høyre hjørne.

Kilde: Yahoo Finance og www.trifektum.no

Korreksjonens størrelse

I grafen ovenfor kuttes tidsseriene når indeksen når dens laveste nivå (dvs før indeksen igjen bryter opp igjennom  50 dagers glidende gjennomsnitt på nytt). De gangene korreksjonen er kortvarig fremkommer ikke så tydelig her, siden de stopper etter få dager og legger seg oppå hverandre øverst i venstre hjørne. 

Søylene nedenfor bøter på det ved å vise hvor mye S&P 500 på det meste er ned, sortert etter størrelse.

Fortsatt viser de grå søylene historiske avkastningen, mens dagens korreksjon er farget rødt. Også denne oppdateres daglig, så kom tilbake for å se hvor langt vi faller denne gangen.

Størrelse på nedgangen

Søylene illustrerer hvor mye S&P500 historisk faller etter indeksen bryter ned gjennom 50-dagers glidende gjennomsnitt. 15 års historikk i USD, sortert etter størrelsen på korreksjonen, fra brudd til bunn.
Grå søyler viser historiske data. Rød viser utviklingen fra bruddet i september 2021 til hittil laveste punkt. Siste oppdatering stemples i nedre venstre hjørne.

Kilde: Yahoo Finance og www.trifektum.no

I gjennomsnitt er avkastningen på det verste litt over 7% fra signalet utløses (og median er bare -3,5%), men som det oransje feltet illustrerer er variasjonen er store. Den nest største nedturen i oversikten er så ferskt som fra 2020 (koronakrakket).

Hvor lang varighet pleier nedgangsperioden ha?

Forrige oversikt siste nedgangsperiodenes størrelse. Søylene nedenfor viser varigheten i antall handledager. Det vil si varigheten fra S&P 500 bryter ned gjennom 50-dagers glidende gjennomsnitt til indeksen setter en bunn (før den bryter opp igjen gjennom samme glidende gjennomsnitt). 

I gjennomsnitt varer disse nedgangsperiodene 26 handledager, litt over én kalendermåned. Men det kan nesten like gjerne være halvparten, eller 45 handledager. 

Korreksjonens varighet

Søylene illustrerer varigheten på nedgangsperiodene. 15 års historikk i USD, sortert etter lengden på korreksjonen i antall handledager, fra brudd til bunn.
Grå søyler viser historiske data. Rød viser utviklingen fra bruddet i september 2021 til hittil laveste punkt. Siste oppdatering stemples i nedre venstre hjørne.

Kilde: Yahoo Finance og www.trifektum.no

Så, står børsen foran ett stort krakk?

Det er ingen tvil om at børsene er litt urolige nå, men sannsynligvis ikke. 

Tallenes tale fra de siste 15 årene viser derimot at de fleste korreksjoner ikke er så fryktelig dype. Størrelsen på nedgangen er i gjennomsnitt bare -5,3% fra brudd gjennom 50-dagers glidende gjennomsnitt, og kun noen få ganger har korreksjonen vært betydelig dypere. Sist allerede i 2020, hvor den både var mye dypere enn gjennomsnittet samtidig som den var mye kortere i varighet.

Men med aksjemarkedet skal man aldri si noe sikkert. Ikke utenkelig at både Kiyosaki og strategene i Morgan Stanley får rett. Når det er sagt så er min personlige strategi å sitte stille i båten da jeg er av typen som mener «time in market» er viktigere enn «timing the market». Men det er meg, hva din strategi skal være må du selv avgjøre. Her kan du lese hvorfor ikke jeg går ut og inn i aksjer, og her kan du lese den siste oppdateringen av porteføljen min.

Si 👋 på Twitter hvis du syntes dette var interessant, del med en venn, eller meld deg på nyhetsbrevet mitt.

Legg inn en kommentar