Resultat og analyse fra Bodø Run Festival halvmaraton

  • Data

Jeg er ikke fremmed for å blåse ting ut av proposjoner – ikke minst når det gjelder analyser av egne idrettsprestasjoner. Hvordan kan jeg la være når arrangøren serverer så mye data fra et løp jeg har jobbet mot?

Forberedelse

Jeg er ikke egentlig en løper (jeg er om noe, en syklist), men på en romjulsfest for 8 måneder siden lot jeg meg rive med av min brors nyetablerte løpeklubb (Mean and the Machine) og deres store mål for sesongen, så jeg meldte meg på der og da. Målet for sesongen var selvfølgelig Bodø Run Festivals halvmaraton. 

Jeg fortrengte dette en stund, men etter sommerferien var det ikke lengre mulig å benekte at løpet nærmet seg.

Når det var tre uker igjen til start bestemte jeg meg for å lage ett 3-ukers treningsprogram (uke 3 er hvileuke). Siden kroppen min ikke er vant med løping anslo jeg at den plutselige eskaleringen enten ville føre til belastningsskade (i så fall gyldig fravær fra løpet), eller så ville jeg faktisk komme i god nok form til å takle halvmaraton. Begge deler var egentlig bedre enn alternativet; å kutte ned distansen eller DNS.

Med andre ord anslo jeg det som en dominerende strategi å kline til i 3 uker. Her er mitt hjemmelagede 3-ukers treningsprogram:

Jeg løp mitt livs første halvmaraton på 01:46:31

Basert på erfaringene de siste tre ukene satte jeg mål om å klare halvmaraton på 1 time 45 minutter. Jeg havnet 1 minutt 31 sekunder bak det målet, men er fornøyd med det.

Jeg har syklet flere sykkelritt i mitt liv, så jeg vet hvordan jeg skal disponere ett løp. Jeg planla å løpe med negativ split, og delte løpet opp i fire deler (omtrent 5 km hver del). Jeg bestemte meg for å øke tempoet med 10% etter hver femte km, og regnet ut tempoet jeg måtte ha på hver del for å nå målet mitt (01:45:00).

10% økning viste seg å være for progressivt. Jeg skulle med den planen starte løpet med 5:35 min/km, mens de siste 5 km skulle være på 4:20 min/km. 

Det betyr i praksis at jeg ut fra startstreken skulle la absolutt alle løpe ifra meg. De siste 5 km av løpet skulle jeg holde et tempo som for meg er ambisiøst selv uthvilt.

Jeg pleier ikke ha noe problem med å løpe mitt eget løp, og pleier ikke bry meg så mye om hva resten av deltakerne surrer rundt med. Når jeg jobbet med å trade aksjer som aksjemegler lærte jeg meg å ikke la følelser/ psykologi stikke kjepper i hjulet for en god strategi. «Plan your trade, and TRADE YOUR PLAN» sto et på en lapp teipet fast til toppen av skjermen som påminnelse om å ikke gi etter for alle instinktene i kroppen min. Det er en tommelfingerregel jeg har tatt med meg visere i andre deler av livet også – hvis jeg har laget en gjennomtenkt strategi på forhånd skal det mye til for at jeg avviker fra den i kampens hete.

Jeg klarte derfor å løpe med negativ split, men den ble litt mindre progressiv underveis. I gjennomsnitt økte jeg tempoet 3,3% hver 5 km, ikke 10%. Søylediagrammet nedenfor viser tempoet jeg holdt hver km, og med unntak av 19-ende kilometeren, der jeg måtte jobbe litt med meg selv, holdt jeg generelt høyere tempo mot slutten enn på starten. 

Relativ performance

136 løpere deltok på Bodø Run Festivals Halvmaraton. Gjennomsnittlig løp de omtrent 5 minutter raskere enn meg (omtrent 0,31 standardavvik treigere enn gjennomsnittet.

Klubbens prestasjoner illustreres i fordelingskurver nedenfor. Kurven viser hver enkelts plassering sammenlignet med de vi konkurrerte mot (deltakeren som løp 10 km løypa måles opp mot 10 km resultatene). Det blir litt som å spille med handicap i golf – løper du like raskt som gjennomsnittet på 10 km så rangerer du likt med kameraten din som løper like raskt som gjennomsnittet på halvmaraton.

​Sammenlignet med Mean and the Machine var jeg fjerde raskest, men tredje raskest på halvmaraton.

Fordelingskurve Bodø Run festival 2019

Det er ikke uten grunn at Mean and the Machine har en normalfordelingskurve som logo. Kurven gjør det lett å identifisere de to egenskapene vi premierer:

  • Mean (idealtid. den som løper nærmest gjennomsnittet (mean)). Jonas vant den prisen, etterfulgt av Stian J. og Erik.
  • Machine (den raskeste). Erik vant den prisen.​

Løpsdisponering

Grafen(e) ovenfor viser netto passeringer gjennom løpet. Jonas og undertegnede har disponert løpet bra og hentet mange passeringer. klubbens maskin, Erik, startet hardt men holder posisjonen og klatrer litt gjennom løpet. Det samme gjør Peter og Stian E. som også har disponert godt (bedre enn gjennomsnittet i alle fall).

Meg i midten, sammen med mine to søsken og mine to største fans

Nå er det bare å la krampene gi seg, og takke Bodø Run Festival for et kjempearrangement!

Legg inn en kommentar