Hopp til innholdet

10 «life hacks» fra Naval Ravikant

Naval Ravikant er kjent som mannen bak AngelList og Epinions. Han er også en profilert teknologiinvestor og vært med fra starten i selskaper som Twitter og Uber. Naval har absolutt lyktes økonomisk, selv om han kommer fra fattige kår – som kanskje er et viktig bakteppe når han snakker om at nøkkelen til lykke er velstand, helse, og god fysisk form.

Blant mennesker som vanligvis uttaler seg om lykke er kanskje «velstand» den mest kontroversielle ingrediensen i Navals lykke-oppskrift. For å oppklare mener han ikke det er mulig å kjøpe lykke, men at det er mulig å kjøpe deg ut av vanlige årsaker til å være ulykkelig. For meg gjør dette Naval til en praktisk og pragmatisk filosof, og han er i følge han selv en pessimist som har blitt optimist, og en som mener det er opp til deg selv om du har det bra eller ikke.

Når jeg hører podcaster med Naval blir jeg litt som en tenåring som oppdager en kul ny sang – jeg har lyst til å dele den med alle jeg kjenner og prakker den på så mange jeg kan. Men i motsetning til en mp3 varer de beste podcastene med Naval opp mot 2 timer (eller mer), som gjør de litt vanskeligere å prakke på folk. Det er en av grunnene til at jeg skriver dette innlegget – å gjøre Naval litt mer tilgjengelig, men hvis du ikke er kjent med Naval anbefaler jeg på det sterkeste at du hører på noen av Podcastene eller videoklippene jeg lister opp mot slutten. Kanskje du blir som en tenåring med mp3 spiller du også?

Lykke er et sånt ord som betyr forskjellige ting for alle, men for Naval kommer lykke fra fraværet av lidelse (for eksempel økonomiske problemer). Utover det snakker han ofte om å være forsonet med seg selv, og at vi kommer dit ved å fundamentalt forstå seg selv og hvorfor du reagerer som du gjør. Lykke handler også mer om å akseptere enn å gi etter for egoet som heller vil kjempe eller dømme det som skjer i livet ditt. Med andre ord er det tidkrevende fundamentale ting du må jobbe med for en varig lykkefølelse.

Navals "life hacks"

For å være praktisk supplerer Naval de tidkrevende fundamentale tingene med enklere triks for å bli lykkeligere i øyeblikket. Det er slike triks jeg refererer til som hans life hacks – små snarveier som kan hjelpe deg å bli litt mer lykkelig, men som ikke er kraftige nok til å gi varige effekter eller å dra en person ut av depresjon.

Det mest grunnleggende er i følge Naval Ravikant å innse at det er du som bestemmer om du vil være lykkelig eller ikke – det er en egenskap du kan trene opp. Det er som å trene idrett, eller gå ned i vekt, eller å bli flink å lage mat. Hvis du vil bli lykkeligere må du bestemme deg for at det er viktig for deg, prioritere det, lære om det, og så jobbe med det.

Noen av snarveiene er litt klisje, og alle vil føles litt kleine og teite i starten, men hvis du gjør noen av disse lenge nok så vil de bli naturlig, og vil hjelpe deg bli litt mer lykkelig. Her kommer de:

 1. Smil og se glad ut. Et smil – selv om det er falskt – en kjent teknikk for å øke følelsen av lykke.
 2. Gi flere klemmer. Klemmer gjør at kroppen frigir Serotonin som får oss til å føle oss glade, rolige og selvsikre. 
 3. Tilbringe mer tid ute i naturen. Naturen påvirker humør, energi og redusere stress.
 4. Tilbringe mer tid i solen. Solen er den mest effektive og lett tilgjengelige D-vitaminkilden.
 5. Lag en sosial kontrakt. Hvis du for eksempel forteller alle du kjenner at du er en lykkelig person så må du leve opp til det.
 6. Snu perspektivet. Hver gang du får lyst på noe, spør deg selv om det egentlig er så viktig at du blir ulykkelig om du ikke får det? Svaret er nesten alltid nei.
 7. Ikke døm andre – du separerer deg selv i prosessen. Du føler deg kanskje bra eller overlegen ett sekund, men separasjonen vil gjøre deg ensom og negativ på sikt.
 8. Meditasjon/ mindfullness – Observer tankene dine uten å dømme eller prøve å kontrollere de. Still spørsmål hvis du merker at du tenker noe overraskende – er jeg egentlig tjent med å tenke dette, eller hvorfor tenker jeg dette?
 9. Trene – en frisk og opplagt kropp gir et friskt og opplagt hode. Hvis du i tillegg begynner å trene på morgenen får du bonuseffekten av at du ikke kan være ute sent dagen før (spesielt ikke drikke alkohol) som gjør at du føler deg enda bedre.
 10. Vær optimist. Nesten alt har en positiv side, og for de tingene som ikke har en positiv side så kan det kanskje være noe å lære. Lag en vane av å å se det positive i ting, og gjenta helt til det blir naturlig. 
 • Bonus-hack: Har du lagt merke til at glade tanker forsvinner ut av hodet av seg selv, mens negative blir liggende å kverne? Ved å se det positive i ting som skjer så slipper du det mye raskere.

Twitter-stormer

Navals glimrende tweet-storm om «How to Get Rich (without getting lucky)»

Navals tweet-storm om blockchainteknologien og kryptovaluta

Takk for at du tok deg tid til å lese:)

Stikkord:

Legg inn en kommentar