Hopp til innholdet

Korreksjon i aksjemarkedene, dette gjør jeg!

Rentefrykten som dominerte markedet tildligere i år har havnet i skyggen av geopolitisk uro i Ukraina, og resultatet korreksjon i aksjemarkedene. Jeg vet ikke hvor langt ned vi skal. Men det trenger jeg ikke heller, for min holdning til urolige børser er: det blir som regel ikke så ille som man tror, og når det en sjelden gang blir det så har jeg en strategi å lene meg på

Her kan du lese hvorfor høy inflasjon pleier å bety lavere aksjepriser.

Her kan du lese om handleregelen min.

Dette innlegget er ikke ment som en kjøps- eller salgsanbefaling. Gjør alltid egne analyser før du investerer i aksjemarkedet. Dette er ett kort innlegg der jeg deler noen grafer jeg følger med på, i håp om at det kan være nyttig. Grafene oppdateres daglig og viser den pågående korreksjonen sammen med tidligere korreksjoner i lys av handleregelen min. 

Det er lett å selge, kunsten er å komme tilbake i markedet

Det er min mening i alle fall. Problemet er at ting kommer til å se ille ut på tidspunktet korreksjonen er på det verste Det er derfor jeg ikke prøver time markedet, og generelt sverger til mantraet: «time in market > timing the market». Det betyr ikke at jeg ikke kommer til å benytte muligheten til å kjøpe mer aksjer hvis børsene faller mye, og det er der handleregelen min kommer inn – det tar gjettingen ut av bildet, og sørger for at jeg kommer meg inn i markedet hvis det faller.

For falle vil det gjøre fra tid til annen. Linjene i grafen nedenfor illustrerer kursutvikling i S&P500 (USD) under korreksjoner de siste 20  årene. Den markerte linjen viser den pågående korreksjonen som startet januar 2022. Den horisontale aksen viser antall handledager etter topp.

De gangene jeg har solgt på gode tidspunkt så har jeg ikke kommet meg inn i igjen. Det er derfor jeg laget handleregelen min, som jeg skriver om her. Kort fortalt:

For hver 100 kr i cash:

Hvis aksjemarkedet faller så myeInvesterer jegHistorisk hyppighet
5 %10hvert år
10 %22Hvert tredje år
15% 30hvert sjette år
20% 13hvert tiende år
30 %12,5hvert tyvende år
40 %12,5hvert århundre

Prosentene i handlereglene skal tenkes på som akkumulerende. Så etter ett 50% fall så er alt investert. 

Når jeg skriver dette har S&P 500 akkurat falt forbi -10% nivået (sluttkurs), og jeg har nettopp lagt inn kjøp på ett globalt indeksfond for 10% av det jeg nå har i cash.

Søylene nedenfor illustrerer dette godt. Den oppdateres daglig så lenge denne korreksjonen pågår. Den markerte søylen viser % endring fra toppen i januar og det som foreløpig er laveste punkt i denne korreksjonen.

Korreksjon i aksjemarkedene er normalt

Her har vi sett att korreksjoner i aksjemarkedet er normalt, og ett eksempel på hvordan en investor (meg) kan forholde seg til det på. Kanskje det kan inspirere deg til å lage en strategi som passer deg?

Takk for at du leste. 

Si 👋 på Twitter hvis du syntes dette var interessant, del med en venn, eller meld deg på nyhetsbrevet mitt. Beregningene til dette innlegget finner du på GitHub.

 

Informasjon på bloggen min er ikke ment som en kjøps- eller
salgsanbefaling, og Trifektum fraskriver seg dermed ethvert ansvar for eventuelle tap fra handler utført som følge av denne eller andre blogginnlegg.

Legg inn en kommentar