Hopp til innholdet

Jeg har kjøpt en NFT!

Jeg har kjøpt to NFT, eller sagt på en annen måte – jeg har kjøpt to JPEG-bilder. Helt ærlig så har hele opplevelsen vært en berg-og-dal banne – fra nysgjerrighet til eufori til forbløffelse og en slags åpenbaring. Men jeg har lært mye, og ser på kryptovaluta med nye øyne etter å faktisk være bruker, i motsetning til kun investor. I dette innlegget deler jeg mine erfaringer og tanker fra mitt første møte med NFT og som bruker av Etherium.

Hvis det ikke har komme tydelig frem så er ikke noe av dette som investeringsråd å regne. Jeg vet nesten ingen ting om NFT’er, og regnet pengene som tapt det øyeblikket jeg kjøpte bildene. Hvis du er bevandret i krypto-miljøet vil du sikkert finne både feil og misforståelser i dette innlegget, men det er heller ikke ment å være en lærebok. Dette er en skildring av min første opplevelse med NFT. Gjør alltid egen analyse hvis du vurderer å gjør noe lignende, og kun med penger du har råd til å tape.

Hva er en NFT?

NFT står for Non-Fungible Tokens. “Non-fungible” betyr at noe er unikt og ikke kan erstattes av noe annet. For eksempel er penger fungible fordi du kan bytte 1 krone mot en annen krone, og du sitter igjen med det samme. Kunst derimot er non-fungible fordi ingen er lik.

NFT’er kan være hva som helst som er digitalt. For eksempel tegninger, foto eller musikk. Mest populært er det med digital kunst, og det er det jeg prøver meg på her.

Hvorfor kjøpe en NFT?

Som person er jeg både kunst- og teknologi-interessert, og med det bakteppet har jeg gradvis blitt komfortabel med tanken om NFT som en slags evolusjon av tradisjonell kunst. Problemet var at alle de kule klassikerne er sinnsykt dyre, som Doodle eller CoolCats (der laveste salgspris i skrivende stund er henholdsvis 10,8 ETH og 10,99 ETH, som igjen utgjør litt over 300 000 kr). For ikke å snakke om apene i Bored Ape Yacht Club hvor den billigste i skivende stund koster 76,9 ETH, eller nesten 2,2 millioner kr.

Men plutselig kom jeg over ett prosjekt jeg likte. Ett derivatprosjekt av de to første klassikerne jeg nevnte ovenfor («CoolCats, just doodled»). Jeg likte kunsten. Og det var ett nytt prosjekt, som betyr at jeg har råd til å være med. Derfor startet jeg året med å «minte» to JPEG-bilder, en av en skuffet blå kattepus med lue og skjerf, og en mer forskrekket variant som jeg nå har solgt (mer om det senere). Her er min egen Coodle:

Coodle #178

Første lærepenge: Kunsten er ikke det viktigste i NFT-kunst

Jeg kom for kunsten, men erfarte raskt at kunsten ikke er det viktigste. Mesteparten av verdien i en NFT ligger i hvert prosjekts community. For hver NFT er egentlig å betrakte som en inngangsbillett til ett nettverk med andre som eier samme prosjekt, og det er det den tilgangen som er substansverdien i en NTF. 

Nedenfor er noen tilfeldige bilde-eksempler de ikoniske NFT’ene nevnt tidligere sammen med en beskrivelsen av hva slags goder eierne av disse har tilgang på.

Kort fortalt er en NFT egentlig ett adgangskort til ett lukket community, hvor communitiets verdi ligger i hvem som er medlem., og/ eller andre fordeler. Altså ikke bare bildet i seg selv. 

For eksempel er det mange kjente personligheter som eier en Bored Ape. Blant annet Eminem, Jimmy Fallon, Stephen Curry, Mark Cuban, og vår egen Kygo. Det sier seg selv at mange er villig til å betale mye for å være i ett lukket community med disse. 

Substansverdien i min Coodle NFT?

Når du eier en Coodle har du følgende fordeler: Coodles owners are able to participate in amazing raffles, Giveaways and more.

Coodle teamet har kjøpt 20 Cool Cats og Doodles NFT’er (siden Coodles er en hyllest til disse to prosjektene). Det finnes 8888 Coodles, og hver Coodle fungerer som ett lodd. Jo flere Coodle du eier jo større er sjansen til å vinne en Doodle eller Cool Cat, som i skrivende stund går for rundt 300 000 per stk. 

Sannsynligheten for at for at jeg skal vinne minst én gang er: 1 – ( 1 – ( 2 Coodles / 8888 Coodles)) ^ 20 trekninger = 0,45 %

Det er kanskje ikke høy sannsynlighet, eller positiv forventet avkastning på investeringen, men ikke langt unna og mye bedre odds enn lotto. Etter en uke som Coodler har jeg ikke vunnet noe enda, og for hver dag faller sannsynligheten for å vinne – siden det er færre gjenværende trekninger. Derfor solgte jeg 1 av mine 2 Coodles, og dekket akkurat inn transaksjonskostnadene (gas fees) og kjøpet av den NFT’en som jeg beholder.

 

Etherium gikk fra å være noe abstrakt til å være noe virkelig

Jeg har i flere år investert i kryptovaluta, men når du kun er investor blir begrepet litt abstrakt. Det er noe helt annet når du faktisk skal bruke Etheriumen. Det var en interessant opplevelse for meg.

Jeg tok meg selv i å ikke lenger omregnet Etherium til kroner eller dollar, men kun begynte å tenkte på Etherium som Etherium. Det var jo Etherium jeg hadde i walleten, og jeg skulle kjøpe noe som var priset i Etherium. For første gang ble Etherium som en egen valuta på for meg, i motsetning til noe abstrakt som jeg investerte i.

Transaksjonskostnader

På den andre siden er det overraskende knotete og dyrt å handle med Etherium. Det virker ikke effektivt i det hele tatt og prisene på «gas fee» er høye (transaksjonsgebyr du må betale til minerne for at de skal flytte blokken din). I tillegg varierer kostnaden etter hvor travle minerne er (fra en hundrelapp til tusen kroner) og hvis du prøver å være litt gjerrig (som meg) så risikerer du at transaksjonen din blir borte, og du må betale ny gas fee bare for å slette den igjen. Det baller fort på seg når du er noob og gjerrig.

Økonomien i NFT-prosjektet mitt til nå

Tabellen nedenfor viser økonomien i NFT-prosjektet mitt. 2 NFT’er er kjøpt, hvorav en er solgt for akkurat nok til å dekke inn alt annet av kostnader. Med andre ord sitter jeg igjen med en NFT uten at det har kostet meg noe betydelig. Legg merke til at det er noen engangskostnader (ekstraordinære) som tynger. At jeg har rotet unødvendig med transaksjonene gjør seg også synlig under ekstraordinære kostnader. Legg også merke til at transaksjonsgebyrene er betydelige relativt til verdien på NFT’ene, noe som gjør risikoen i små/billige NFT’er større. 

Konklusjon

At NFT er en teknologi som har kommet for å bli er jeg ganske sikker på, men selv om jeg har tro på teknologien så er jeg veldig usikker på hva som er riktig pris på en NFT. 

Hvis du er interessert i det store bildet anbefaler jeg denne podcasten, hvor NFT legenden Gary Vaynerchuck sammenligner NFT med internett i 1996 (dot-com boblen). På samme måte som internett ble latterliggjort som en flopp på 90-tallet mener han NFT’er blir latterliggjort i dag («kan du ikke bare høyreklikk – lagre som»). Og enda viktigere – selv om internett ikke var en flopp, så er ikke det ensbetydende med at du ville blitt rik av å investere i internett-aksjer i 1996 (ref dot-com boblen). Kort sagt er trolig NFT en boble, og 99% av NFT’ene som nå kan handles vil sikkert bli mer eller mindre verdiløse, men NFT-teknologien vil sikkert stå seg, vi må bare finne riktig måte å eksponere oss på.

Dont try this at home

Ikke noe av det du har lest her er anbefalninger. Tvert imot – får du lyst på en NFT etter å ha lest dette er det kanskje noe galt med deg;) 

Hvis du likevel har lyst til å prøve deg på noe slikt så gikk jeg fram på denne måten:

Setter inn penger på Firi > Kjøpe ETH > Overføre ETH til Wallet i Metamask > koble wallet til markedsplass > handle

Nederst i innlegget finner du de linkene du trenger for å komme i gang.

Men først, her er noen tips jeg skulle ønske noen ga meg:

 1. Vær forsiktig hvis prosjektet ditt virker veldig hausset – ta gevinst.
 2. Ha klart for deg hvorfor du investerer i prosjektet (kunsten, community).
 3. Gas fees er dyrere enn du tror, så ta alle transaksjonskostnader med i beregningen.
 4. Å investere i billige NFT’er er ekstra risikabelt, blant annet fordi gas fee utgjør en stor del av kostnaden. 
 5. Unngå ekkokammer-effekten i Discord-gruppen. Prosjektet ditt er sikkert ikke så unikt som du får inntrykk av.
 6. Ikke invester over evne, og spre risikoen.
 7. Kunsten i NFT-kunst er ikke så viktig som du tror.
 8. Hvis du er fornøyd med en fortjeneste – ta den! 

Nyttige lenker

Fortsatt litt uklar på hva dette med NFT er. Jeg klandrer deg ikke – denne videoen forklarer dette mye bedre enn meg:

Gi lyd i kommentarfeltet hvis du også har kastet deg på NFT-bølgen? Hva var dine erfaringer?

Si 👋 på Twitter hvis du syntes dette var interessant, del med en venn, eller meld deg på nyhetsbrevet mitt.

Stikkord:

2 Comment on this post

 1. Verdien ligger ikke i communityen, som de bitcoin generelt ligger verdien i “an even bigger fool”.

  1. Det kan du si, verdien av hva som helst er hva andre er villig til å betale for den, fool eller ikke:)

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: