Hopp til innholdet

Hva skjer med aksjeprisene under inflasjon

Jeg lærte sammenhengen mellom inflasjon og aksjepriser når jeg jobbet som investeringsstrateg i 2015. Det er ikke rakettforskning. I dette innlegget deler jeg modellen min, siden inflasjon igjen har blitt ett hett tema.

Inflasjon i USA er i skrivende stund på 7,5 % år-over-år, som er høyeste inflasjon siden 1982. I dette innlegget ser vi hvordan inflasjon pleier henge sammen med aksjemarkedet. Kort fortalt:

  • Aksjemarkedet trives aksjer best når inflasjon er lav, men positiv.
  • Forholdet er (som vanlig) ikke lineært. Både for høy og for lav inflasjon pleier føre til lave og volatile aksjepriser.

Dette ikke er investeringsråd. Personlig gjør jeg ingen endringer i porteføljen med denne informasjonen, fordi jeg tror «time in market > timing the market». Historiske avkastningstall trenger heller ikke være en god pekepinn på fremtiden. Gjør alltid egne analyser før du kjøper eller selger aksjer.

Sånn, la oss se på tallene…

Investering i aksjer under inflasjon

I teorien så er aksjer realaktiva å regne, og skal til en viss grad følger prisstigningen i økonomien. Siden høyere nominell inntjeningsvekst kan tenkes å kompenserer for høyere kostnadsvekst burde ikke prisveksten påvirke aksjeprisene betydelig.

Men det er i teorien, i praksis holder ikke prinsippet vann. I den virkelige verden ser det ut som moderat men positiv inflasjon gir de beste rammebetingelsene for aksjemarkedet, mens veldig høy eller lav inflasjon er dårlig nytt.

Denne innsikten trekker vi av data fra verdsettelsen av den amerikanske S&P 500 indeksen (målt i Shiller PE, også kalt 10 års PE eller P/E10), og amerikansk inflasjon.

Aksjemarkedet har det best når inflasjon er lav men positiv

Hver måned siden 1881 (140 år) er fordelt til en av 12 kategorier basert på inflasjonen. For hver av de 12 kategoriene er det så beregnet gjennomsnittlig inflasjon (x-aksen), P/E10 verdsettelsen på totalavkastningsindeksen S&P 500 i USD og de to volatilitetsseriene for hver kategori. Se utregningene på GitHub.

Kilde: Robert Shiller & trifektum.no

Basert på denne analysen ser det ut som sweet spot for dyre aksjer sammenfaller med inflasjon mellom ca 1 og 4% år-over-år. Økonomisk usikkerhet, her antatt å gi uttrykk for seg gjennom volatilitet i aksjemarkedet og volatilitet i inflasjon pleier være høyest i perioder med deflasjon eller inflasjon over 4 %.

Hva betyr det med dagens høye inflasjon?

Jeg sitter med omtrent 70% aksjer, og inflasjon har virkelig begynt å tilta. Med den siste inflasjonsrapporten fra USA på 7,5% år-over-år befinner vi oss definitivt mot høyre side av figuren ovenfor. Faktisk kan vi lese av at 7,5% inflasjon i gjennomsnitt siden 1881 tilsvarer Shiller PE på under 20. Til sammenligning er Shiller PE i skivende stund på ca 41(!)

Hvis vi i ett hypotetisk scenario tror aksjemarkedet skal til det som har vært gjennomsnittlig prising i høy-inflasjons perioder (ca 20) så betyr det enten:

  • Flat prisutvikling (P) mens inntjening (E) dobbles, eller
  • Halvering av pris (P) med flat inntjening (E)

Eller en mellomting da.

Hva gjør jeg med dette?

Ingen ting. Jeg har filosofien at «time in market > timing the market». Det betyr at jeg sitter stille i båten, fordi det erfaringsmessig er mer penger å tape (gå glipp av) på å vente på korreksjoner enn å være med på en. Dersom det faktisk kommer en korreksjon så har jeg alltid cash-strategien å støtte meg til.

Hvis dette blir for passivt for deg finnes det mange andre gode analyser rundt investering i aksjer under inflasjon, for eksempel dette innlegget til DollarsandData. Uansett hva du gjør, ikke ta råd fra finansbloggere som meg selv. Gjør alltid egne analyser, og ikke invester mer enn du har råd til å tape.

Takk for at du leste

Si 👋 på Twitter hvis du syntes dette var interessant, del med en venn, eller meld deg på nyhetsbrevet mitt. Beregningene jeg har gjort til dette innlegget finner du på GitHub.

Stikkord:

Legg inn en kommentar