Hopp til innholdet

Hva betyr det at S&P 500 faller gjennom 50 dagers glidende gjennomsnitt?

«The S&P 500 is flirting with a key support threshold – and a failure to hold it could lead to more selling» skrev BusinessInsider 17 september.  Støttenivået (support threshold) de refererer til er 50 dagers glidende gjennomsnitt, eller SMA(50) som det ofte refereres til. 17 september falt S&P 500 indeksen gjennom 50 dagers glidende gjennomsnittet. 

Shit happens. I dette innlegget ser vi på hva som pleier skje etter slike brudd.

Som ofte er tilfelle på alle områder er også aksjemarkedet for kompleks til at vi kan fange opp alt som betyr noe i en ting. Det gjelder ikke minst tekniske verktøy som glidende gjennomsnitt. I dette innlegget fokuserer vi likevel på glidende gjennomsnitt.

Hvis du er usikker på hva glidende gjennomsnitt er anbefaler jeg dette innlegget om glidende gjennomsnitt og hvordan det ofte brukes i trading.

Her kan du lese oppfølgeren – hva som skjer når S&P drar på igjen etter å først ha korrigert.

S&P 500 faller gjennom 50 dagers glidende gjennomsnitt

50 dagers glidende gjennomsnitt er egentlig bare gjennomsnittskursen de siste 50 dagene. Når en indeks, eller aksje, faller gjennom nivået betyr det at prisen er lavere enn hva den i gjennomsnitt har vært de siste 50 dagene. Sagt på en annen måte: den faller. Skjermbildet nedenfor viser hvordan det ser ut når S&P 500 (blå) faller ned gjennom glidende gjennomsnitt (lilla).

Spørsmålet er selvfølgelig om indeksen kommer til å fortsette å falle eller ikke.

Hva pleier skje etter S&P 500 faller gjennom 50 dagers glidende gjennomsnitt?

Det første vi gjør er å bruke historisk data for å sjekke hva som har skjedd tidligere etter at S&P 500 har brutt 50 dagers glidende gjennomsnitt.

Linjene i grafen nedenfor illustreres kursutvikling etter brudd gjennom 50 dagers glidende gjennomsnitt de siste 10 årene. Den røde linjen viser korreksjonen som startet september 2020. 

Historiske korreksjoner er omregnet til startnivået på nåværende korreksjon for å gi et bilde av hvilke kursnivåer vi kan se denne gangen. Den horisontale aksen viser antall handledager etter bruddet.

S&P 500 har falt gjennom 50 dagers glidende gjennomsnitt 29 ganger de siste 10 årene.

  • Vi har tellet 29 korreksjoner på S&P 500 de siste 10 årene – litt under 3 per år i gjennomsnitt. 
  • I gjennomsnitt falt disse korreksjonene litt over 5 % etter brudd gjennom 50 dagers glidende gjennomsnitt. Det tilsvarer i så fall en bunn på omtrent 3 168 for S&P 500 denne gangen.
  • Median-bunnen er på litt under 3%. Det tilsvarer en bunn på omtrent 3 246, som omtrent er bunnen i skrivende stund.
  • Dagens korreksjon er nummer to i år. Den første startet i februar og endte med å falle omtrent 30%. Det var den største og bratteste korreksjonen i hele 10 – års perioden, og den skiller seg litt ut i grafen ovenfor. Korrigerer vi like langt ned denne gangen så bunner S&P 500 ut rundt 2 250 (se grafen ovenfor).

 

Heldigvis var korreksjonen som startet i februar både brattere og dypere enn de 28 resterende korreksjonene, inkludert dagens korreksjon så langt.

Historikken tilser at det kun er 21% sannsynlighet for at vi har sett bunnen denne gangen

Basert på S&P 500 -data fra de siste 10 årene (29 korreksjoner) sjekker vi hvor lag tid det pleier ta før korreksjonen bunner.

Av illustrasjonen nedenfor kan vi se:

  • 11% av tilfellene har bunnen vært 3 dager etter brudd gjennom 50 dagers glidende gjennomsnitt.
  • Etter 7 dager har 50% av korreksjonene bunnet.
  • Etter 19 dager har 80% av korreksjonene lagt bak seg bunnen.
  • Etter 42 handledager har 90% av korreksjonene lagt bak seg bunnen.
 
I skrivende stund var det laveste punktet i går (24. september). Det er dag nummer 4 etter bruddet. Hvis vi sjekker i linjen nedenfor ser vi at dag nummer 4 kun har endt med å være bunnen i 21 % av tilfellene. Eller hvis vi snur på det har indeksen korrigert videre til lavere nivåer 8 av 10 ganger. 

Så dersom vi gjør en (urimelig?) forutsetning om at de siste 10 årene er representative for fremtiden så virker det sannsynlig at S&P 500 skal litt lavere.

Avsluttende ord – og en advarsel

S&P 500 har altså korrigert ned gjennom 50 dagers glidende gjennomsnitt.

Sånt skjer fra tid til annen. Basert på nyere historie virker det dog sannsynlig at korreksjonen ikke er over enda, men også at den ikke skal bli veldig mye større. Vi har jo allerede korrigert ned til median-bunnen. 

Slike analyser er ting jeg gjør fordi jeg er nerd som synes det er gøy, det skal derfor ikke betraktes som investeringsråd. Jeg trader ikke egne penger på denne måten. Tvert i mot er jeg en kjøp-og-hold investor fordi jeg tror «time in market > timing the market». Her kan du lese om mine investeringer, og her kan du lese hvorfor jeg ikke trader aksjer

Glidende gjennomsnitt er også en enkel indikator som ikke fanger opp alt som skjer i aksjemarkedet i dag. Gjør derfor alltid egne analyser før du investerer eller tar investeringsbeslutninger. 

Si 👋 på Twitter hvis du syntes dette var interessant, del med en venn, eller meld deg på nyhetsbrevet mitt.

Legg inn en kommentar